Scharlei Etherische Olie, Scharlei Essentiële Olie, Aromatherapie
21749
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21749,page-child,parent-pageid-479,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.2,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Scharlei

Scharlei, plant en basis etherisch olie

Scharlei

Scharlei is een hoog 2 jarig of overblijvend kruid met grote, harige en paarsgroene bladeren en overvloedige, kleine, paarsblauwe of witte bloemen.
De etherische olie wordt door stoomdistillatie gewonnen ui de bloemen en bladeren.

 

Kenmerken:

Scharlei heeft zoete, muskusachtige , kruidige boventonen en nootachtige, bijna bloemige ondertonen.

Therapeutische eigenschappen :
o.a. ontsmettend, ontspannend, versterkend, zenuwsterkend, adstringerend, afrodisiacum, bloeddrukverlagend, kalmerend, krampstillend, menstruatieopwekkend, windverdrijvend.

Geschiedenis, korte:
De Kelten brouwden uit het kruid een soort thee waarmee ze zich in een rituele trance brachten. Scharlei is de meest euforische etherische olie.
In de Middeleeuwen werd de plant gebruikt bij nieraandoeningen, het reinigen van zweren en menstruatieproblemen.

Ogentroost
Met het vocht van de zaden werden tumoren behandeld, ook werd het gebruikt om stofjes uit de ogen te verwijderen vandaar de vroeger gebruikte naam, ogentroost.

Werking-uitgebreid:
Er zijn minstens 250 bestanddelen van Scharlei bekend en dit maakt het tot een bijzonder rijke olie die geschikt is als algemeen tonicum en opwekkend middel.
Scharlei is de meest euforische etherische olie. In combinatie met zijn sterke antidepressieve eigenschappen kan deze euforische werking een krachtig hulpmiddel zijn bij het verlichten van depressiviteit, melancholie, angst, stress en chronische ontevredenheid.

 

 

Scharlei is bedwelmend, sensueel en opbeurend. Scharlei werkt verzachtend en activeert het zenuwstelsel en de natuurlijke afweer. De olie werkt bloeddrukverlagend en is zeer geschikt voor het behandelen van depressies en angsten. Een behandeling met Scharlei is vergelijkbaar met het drinken van een goed glas wijn. Werkt verhelderend en van de angst een ander de waarheid te zeggen is geen sprake meer. Het zet aan om eindelijk dat te doen waar je steeds huizenhoog tegen op zag.

 

 

Scharlei geeft letterlijk en figuurlijk weer lucht aan jezelf. Versterkt het immuunsysteem en versterkt het vertrouwen om de eigen innerlijke grenzen te verleggen.

Scharlei essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

fysiek: acne, snijwonden, hoofdroos, haaruitval, ontstoken huid, vette huid, overmatig zweten, zweren, rimpels, hoge bloeddruk, spierpijn, stress, vermoeidheid, krampen, menstruatie pijnen, pijnen bij de bevalling, witte vloed, impotentie, frigiditeit, nervositeit, depressiviteit, angstvoorstellingen, aandoeningen aan de luchtwegen, keelinfecties, menopauze, hoofdpijn, spijsverteringsklachten.
spiritueel: Op fijnstoffelijk niveau kan Scharlei beschouwd worden als een plant die ons innerlijke gezichtsvermogen versterkt en die ons helpt duidelijker te ‘zien’. De essence brengt ons in nauwer contact met de wereld van de dromen. Scharlei lijkt zeer levendige dromen op te roepen, of misschien zorgt ze ervoor dat we onze dromen beter kunnen herinneren. De olie kan gebruikt worden in een bad voor het naar bed gaan of in een aromalampje in de slaapkamer , één druppel op het hoofdkussen is ook werkzaam.
contra-indicatie: niet gebruiken tijdens de zwangerschap of in combinatie met alcohol